Bericht vanuit de directie - 5 september 2024

Beste ouders,

 

We zijn weer gestart! We horen van leerlingen en collega’s dat alle groepen goed gestart zijn en dat ze er zin in hebben! Het is fijn om iedereen weer te zien.

Velen van u hebben deze week gebruik gemaakt van de gelegenheid om even de groep van uw kind in te lopen en kennis te maken met de (nieuwe) leerkracht van uw kind. Een nadere kennismaking volgt binnenkort als u en uw kind worden uitgenodigd voor het startgesprek. Verderop daarover meer.

Wij hopen u met dit bericht weer te informeren over zaken die op school spelen.

 

Startgesprek

In de week van 23 t/m 27 september voeren de leerkrachten van de groepen 3 t/m 8 startgesprekken. Bij de kleuters vindt dit plaats met nieuwe ouders.

Binnenkort ontvangt u hiervoor een uitnodiging via de leerkracht. In dit startgesprek kunt u nader kennis maken met de leerkracht en vertelt u samen met uw kind welke verwachtingen u heeft voor het komende jaar.

Omdat het soms lastig kan zijn plotsklaps te vertellen over waarom u trots bent op uw kind of voor een kind om te vertellen wat de hobby’s zijn, wordt er vooraf een formulier meegegeven waarop u samen van tevoren alvast wat dingen kunt invullen. Tijdens het gesprek vormt dit formulier een leidraad, maar ongetwijfeld valt er veel meer te zeggen. De gesprekken duren 10 minuten en het is absoluut de bedoeling dat u uw kind meeneemt.

 

Toestemmingsverklaring privacy

Op onze school laten wij u met foto’s en video’s zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden, waaronder evenementen, schoolreisjes en lessen. Bij bijzondere gelegenheden, zoals de schoolvoetbal, kunnen deze foto’s ook gebruikt worden voor een bericht in de lokale krant. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn. Voor het maken en publiceren van foto’s en video’s gelden wettelijke bepalingen. Voor het gebruik van foto’s en andere persoonsgegevens op internet geldt bovendien de Wet bescherming persoonsgegevens. Bij aanmelding van uw kind (of bij intreding van de wet) is u gevraagd of er toestemming is om afbeeldingen van uw kind te gebruiken.

De wet vraagt echter aan ons om ieder jaar opnieuw deze toestemming te vragen.

Wilt u ons berichten als u deze toestemming wilt veranderen. U kunt dan reageren naar info@sintbarbaraschool.nl

 

Openingsviering én gezamenlijke schoolthema

Op vrijdag 13 september om 9.00 u openen we het schooljaar met de hele school en daarvoor gebruiken we de kerk als ontmoetingsplek. Het thema van dit jaar is “Draag jij je steentje bij?”.

Met dit thema willen we aangeven dat we allemaal bijdragen aan een goede sfeer in de groep en op de school. Dit past goed in de startweken van het schooljaar, waarin ieder jaar weer opnieuw een groep gevormd wordt. Voor deze startweken maken we gebruik van de Kanjertraining, onze methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling.

U bent van harte uitgenodigd in de viering van 13 september.

 

Hoofdluis

Deze week is er in de groepen weer gecontroleerd op luis. Iets wat na iedere vakantie gebeurt. Gelukkig zijn er ieder jaar weer ouders die deze bijzondere taak op zich nemen.

U als ouders spelen een grote rol in de bestrijding van deze kriebelbeestjes. In het Noordhollands dagblad van vorige week stonden een aantal belangrijke zaken genoemd:

September is de luizenmaand. Zeker zolang het nog warm en vochtig is gedijen deze beestje prima en leggen ze snel en veel eitjes (neten), die na een week uitkomen. En dan herhaalt het proces zich.

Luizen kunnen niet springen of vliegen, maar lopen over naar een hoofd. Vooral lichamelijk contact tussen kinderen en kinderen en ouders is een prima “bruggetje”. Je merkt pas dat je ze hebt, als het proces van neten eigenlijk al langer gaande is.

Regelmatig, bijvoorbeeld één maal per week de luizenkam door het haar halen is een prima manier om op tijd het probleem te constateren en zelfs voor te zijn. Maak wel na iedere haal de kam schoon, zodat je eventuele luizen of neten niet opnieuw in het haar kamt. Gebruik van conditioner vergemakkelijkt het kammen.

Gebruik een licemeister-netenkam. De goedkopere merken werken niet optimaal.

Mochten er luizen op het hoofd zitten, gebruik dan een luizenmiddel. Dit doodt veel van de luizen, maar helaas niet alle neten. Kam, minimaal een week na het gebruik van het middel, iedere dag met de netenkam het haar door.

Het RIVM geeft aan dat het wassen of isoleren van knuffels ed. niet meer nodig is.  Wel dienen kammen, haarborstels en haarelastiekjes goed schoongemaakt te worden vanwege achtergebleven neten.

Na behandeling mag een kind gewoon weer naar school. Door iedere week een keer met de netenkam te kammen, voorkomt u een nieuwe opleving.

We rekenen op uw medewerking hierin.

 

Verbod op mobieltjes en smartwatches in de klas

Wellicht heeft u het gelezen in de krant, vanaf 1 september is er ook een verbod op mobieltjes en smartwatches in het basisonderwijs. Wel mogen ze nog worden ingezet voor educatieve doeleinden.

Uit onderzoek is gebleken dat mobiele telefoons zorgen voor afleiding en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Dat gaan we in het komende tijd zeker doen.

Gelukkig zijn veel leerlingen al zo verstandig om hun mobieltje thuis te laten. Op school dienen ze geen doel en als er contact gezocht moet worden met ouders, kan dat altijd telefonisch. Bovendien waren er al afspraken over het inleveren bij de leerkracht.

Voor smartwatches is dat een stuk lastiger. Tenslotte kan deze ook gewoon gebruikt worden als horloge en is het lastiger te controleren als leerlingen gestoord worden als er onder schooltijd berichtjes binnen komen.

Tot er beleid is gemaakt, willen wij u vragen om de kinderen hun mobieltjes en smartwatches zo veel mogelijk thuis te laten.

 

Kermis

Volgende weekend is het weer kermis in het dorp. Gezellig en het geeft ook wat overlast op het parkeerterrein. Doordat er wagens van de kermisondernemers geparkeerd worden is er minder ruimte voor u als ouders. Ook is de Dorpsstraat uiteraard deels afgesloten.

Het heeft dus de voorkeur om zo veel mogelijk lopend of fietsend via de Dorpsstraat het schoolterrein op te komen.

 

Save the date: Ouderexpeditieavond op woensdag 16 oktober van 19.30-21.00 uur!

Als kindcentrum vinden wij het belangrijk om de gemeenschap in het dorp en in het bijzonder de ouders te betrekken bij ons onderwijs, met als doel om het onderwijs voor onze kinderen nog aansprekender te maken en ook wat terug te kunnen doen naar de gemeenschap. Zo is er vanuit dit initiatief voor het eerst een beroepenmarkt georganiseerd in de groepen 7/8, waarbij ouders of bekenden iets kwamen vertellen en laten zien over hun beroep. Er is een moestuin opgezet. En wij willen nu kijken hoe wij iets terug kunnen doen voor de gemeenschap.

Wij nodigen graag alle ouders uit op woensdag 16 oktober om met ons mee te denken over andere projecten die wij eventueel op zouden kunnen zetten met elkaar voor onze kinderen en voor onze gemeenschap. U kunt u hiervoor aanmelden via ouderexpeditie.hogeakker@blosse.nl

 

Wij hopen u weer voldoende te hebben geïnformeerd. Volgende week zullen we de berichten van de website aan u doormailen middels een nieuwsbrief. Het volgende Bericht vanuit de directie verschijnt dan weer op 19 september.

 

Met vriendelijke groet,

ook namens het team

 

Lia van Roosmalen en Mariosé Huits, directie

logo+missie school logo+missie school